“DIABETES MELLITUS” TIPLARI VA SIMPTOMLARINING BIOKIMYOVIY ASPEKTLARI - Sharipov Umidjon Muzaffar o’g’li (Uz Conferences, 2025)
“Diabetes Mellitus” ko„pincha nogironlik va aholi o„limiga olib keladigan uchta kasallik (ateroskleroz, saraton va qandli diabet)dan biridir. Jahon sog‟liqni saqlash tizimi maʼlumotlariga ko„ra, qandli diabet o„limni 2—3 baravar oshiradi va umr ko„rish davomiyligini qisqartiradi. Muammoning dolzarbligi qandli diabetning tarqalish ko„lami bilan bog„liq. Bugungi kunga qadar butun dunyo bo„ylab 200 millionga yaqin holat qayd etilgan, ammo haqiqiy holatlar soni taxminan 2 baravar ko„p (tibbiy davolanishni talab qilmaydigan yengil shaklga ega bo„lgan shaxslar hisobga olinmaydi). Shu bilan birga, kasallanish barcha mamlakatlarda har yili 5—7% ga oshadi va har 12—15 yilda ikki baravar ko„payadi. Binobarin, kasallanishlar sonining halokatli o„sishi yuqumli bo„lmagan epidemiya xarakterini oladi[2,5].