LEYSHMANIOZ QO‘ZG‘ATUVCHILARINING TURLARI VA EPIDEMIOLOGIYASI TAHLILI (Uz Conferences, 2025)
Leyshmanioz 88 ta mamlakatda tarqalgan va janubiy Evropada o‘n yillar davomida endemik bo‘lgan yagona yuqadigan kasallik bo‘lgan asosiy vektorli kasallikdir. Odamlarda leyshmanioz bilan kasallanish darajasi turli mamlakatlarda turli xil darajada. Adabiyotlarda keltirilgan ma’lumotlarga ko’ra, janubiy Yevropa mamlakatlari uchun yiliga jami ≈700 ta leyshmanioz bilan kasallanish xolatlari qayt etiladi. Italiyaning shimolida va Germaniyaning janubida mahalliy aholisi orasida visseral leyshmanioz holatlari keng tarqalgan va bu kasallik shimol tarafga qarab tarqalib ketgan.