Ingliz va o‘zbek tillarida qon-qarindoshlik konseptini ifodalovchi birliklar maydoni miqyosi va tarkibi (Uz Conferences, 2025)
Jahon tilshunosligida kognitsiya tushunchasi inson faoliyatiga, birinchi navbatda, axborotni qabul qilish, qayta ishlash, saqlash hamda shu axborotdan vaziyatga muvofiq foydalanish tizimi sifatida qaraladi. F.Usmonov rus tilshunos olimi N.F.Alefirenkoning tilshunoslikda so‘zning kognitiv-semiologik nazariyasi vujudga kelishida, strukturalizmdan farqli o‘laroq, til faktlarini lisoniy tabiatga ega omillar bilan izohlanishi mumkin ekanligining tan olinishi turtki bo‘lganligi haqidagi fikrlarini keltirad. “Inson ongida in’ikos topgan olam haqidagi tasavvurlar xususida so‘z yuritgan olimlar uni turli atamalar bilan ataydilar.